Mednarodne igre šolarjev - Coventry 2022

Nahajate se tukaj

petek, 12. Avgust 2022

Mladi športniki in športnice so se odpravili na pot v Anglijo, kjer se bodo udeležili Mednarodnih iger šolarjev.

Gostitelj letošnjih iger, ki bodo potekale od 11. do 16. avgusta 2022, je mesto Coventry. Na igrah bo sodelovalo 73 mest iz 33 držav ter več kot 1.500  mladih športnih talentov starih od 12-15 let. Rdeča nit iger bo tudi zavezanost trajnostnemu razvoju in ogljični nevtralnosti.

Po daljšem premoru se je Mestna občina Murska Sobota v sodelovanju s Športno zvezo M. Sobota odločila, da se bo ponovno udeleži poletnih Mednarodnih iger šolarjev, ki bodo letos že 54-te po vrsti. Po nekaj letih premora zaradi organizacije iger na »eksotičnih« destinacijah, zadnji dve leti pa tudi zaradi Corona virusa, bo udeležba na igrah v Coventry-u v Angliji prava osvežitev tako za naše športnike, kot tudi za spremljevalno ekipo. 

Mestna občina Murska Sobota bo na igrah sodelovala v 3 disciplinah s štirimi ekipami. Tako bomo sodelovali z žensko ekipo v košarki 3x3, ter moškimi ekipami v košarki 3x3, namiznem tenisu in nogometu. 

Odprava Mestne občine Murska Sobota šteje 18 šolarjev, 4 trenerje in vodjo delegacije. Trenerji, ki bodo skrbeli za naše šolarje v času iger so Bruna Čeh (košarka ženske), Rok Brinar (košarka moški), Jožef Žekš (namizni tenis) in Rene Cetl (nogomet).

Priprave v skladu s strogo predpisanimi navodili potekajo vse od januarja, zaradi česar so pričakovanja glede rezultatov naših športnikov velika.

Poleg Murske Sobota se bo iger v Coventry-u udeležilo še devet slovenskih mest, kar bo lepa priložnost, da se šolarji medsebojno spoznajo in spletejo nova prijateljstva tako z vrstniki iz Slovenije, kot tudi z vrstniki iz celega sveta.

Šport pa ne bo edina točka na dnevnem redu teh iger. Le te bodo med drugim prispevale tudi k spoznavanju tujih kultur in načinov življenja, predvsem pa k združevanju mladih z vsega sveta.

Mesto Coventry  je namreč britansko mesto kulture 2021, zato si želijo sodelujočim z vsega sveta pokazati številne oblike umetnosti kot so ples, glasba, poezija in še bi lahko naštevali. V tem duhu bodo na športnih prizoriščih pripravili tudi razne kulturne predstave in delavnice za mlade. 

Nekaj iz zgodovine iger:

Prve Mednarodne igre šolarjev so bile organizirane 5. junija 1968 v Celju v Sloveniji. Duhovni oče iger je slovenski športni inštruktor Metod Klemenc. Na prvih igrah je sodelovalo devet mest: Beograd, Brno, Celje, Gradec, Kranj, Lozana, Trbovlje, Videm in Zagreb. Uspeh prvih iger je spodbudil organizatorje in dve leti za tem so Udine v severni Italiji predlagale nove igre evropskim državam. Od takrat so igre organizirala številna mesta po vsem svetu.  Mesta, ki so igre organizirala dvakrat, so: Celje, Gradec, Hamilton, Ravne na Koroškem, Lausanne, Szombathely. Trikrat so igre organizirala mesta: Ženeva, Darmstadt in Murska Sobota. Leta 1974, 1976, 1983. Leto 1994 so igre so potekale v Hamiltonu v Kanadi, torej prvič izven Evrope. Leto 1994 je hkrati tudi leto prvih mednarodnih zimskih iger šolarjev v organizaciji mesta Ravne na Koroškem v Sloveniji.  V 49 letih se je v 274-ih Mednarodnih iger šolarjev v 37-ih različnih športnih panogah udeležilo več deset tisoč otrok, starih od12 do 15 let. Na vseh dosedanjih igrah so sodelovale delegacije iz 555 mest, iz 95 držav in 5 celin.