Poročilo in Rezultati Coventry 2022

Nahajate se tukaj

torek, 6. September 2022

Šolarji Mestne občina Murska Sobota so se udeležili poletnih 54. Mednarodnih iger šolarjev v Angliji

Naši mladi športniki in športnice so od 11. do 16. avgusta sodelovali na mednarodnih igrah šolarjev v Coventryu v Angliji. Na igrah, kjer je sodelovalo več kot 1.500 mladih športnikov starih med 12 in 15 let (iz 73 mest iz 33 držav celotnega sveta), smo sodelovali v 3 disciplinah s štirimi ekipami:  z žensko ekipo v košarki 3x3 ter moškimi ekipami v košarki 3x3, namiznem tenisu in nogometu. Odprava naše občine je bila 23 članska, od tega 18 šolarjev, 4 trenerji in vodja delegacije, predsednik Športne zveze Murska Sobota Andrej Gomboši. Trenerji, ki so skrbeli za naše šolarje v času iger so bili Bruna Čeh (košarka ženske), Rok Brinar (košarka moški), Jožef Žekš (namizni tenis) in Rene Cetl (nogomet).

Ekipe so sestavljali:

Nogomet: Grah Žiga, Bauer Samo, Kolmanko Anže, Kovačič Jan, Ratkai Lado, Balažic Maj, Kosi Žiga, Rantaša Tristan.
Namizni tenis: Fujs An Julijan, Titan Nejc.
Košarka 3x3 (M): Mlekuž Saša, Pojbič Kovačič Žiga, Lukač Uroš, Rituper David.
Košarka 3x3 (Ž): Grmič Sara, Ukmar Pija, Pucko Špela, Šooš Lara.

Same igre so potekale v pravem olimpijskem duhu, zaznamovala pa jih je seveda neznosna vročina, kjer je vsak dan bilo krepko preko 30 °C.

11.8. smo se ob 13. uri odpravili z avtobusom iz MS na Zagrebško letališče, od koder smo z nizozemsko letalsko družbo KLM ob 17.20 poleteli preko Amsterdama do Birminghama. Od tam smo imeli organiziran prevoz z avtobusom do Coventrya oz. do naše namestitve v študentskih domovih Univerze Warwick, kamor smo prispeli ob pol enih vsi že vidno utrujeni.
Naslednji dan 12.8. je bil rezerviran za treninge in večerno uradno otvoritev iger.

V soboto 13.8. so se začela tekmovanja, kjer so se pomerile vse naše ekipe s po dvema oz. tremi tekmami.
Prav tako v nedeljo 14.8. vsi odigrajo še zadnje tekme v skupinskem delu ter nogometaši že četrtfinale in namiznoteniški igralec Nejc Titan tekmo osmine finala, kjer pa se na žalost nobenemu ni uspelo uvrstiti v nadaljnje tekmovanje. Tudi pri košarki (M) je zmanjkalo malo sreče, da bi se uvrstili četrtfinale. Namiznoteniški igralec An Julijan Fujs pa je začel uspešno nadaljevati tekmovanje v tolažilni skupini, kjer je v ponedeljek z nadaljnjima 2 zmagama v razigravanju osvojil 2. mesto.

Tako smo si vsi v ponedeljek 15.8. v centru Coventrya ogledali četrtfinalne, polfinalne in finalne tekme v ulični košarki M in Ž.

Zvečer ob 19.uri je sledila zaključna prireditev in zabava z DJ-em in vrtiljaki do 22.30 ure.
Zadnji dan v torek 16.8. smo zjutraj opravili zajtrk, se ob 9.30 odjavili od nastanitve, nakar je sledilo mučno čakanje na avtobus do 14.30.
Ob 14.30 smo se z avtobusom zapeljali do letališča Birmingham, kjer je sledilo ponovno dolgo čakanje tako, da smo se vkrcali na letalo nekaj po 18.uri in ob 18.20 uri poleteli iz Birminghama preko Amsterdama do Zagreba, kjer nas je že čakal avtobus.
V Mursko Soboto smo prispeli 17.8. ob 02.30, kjer so nas pričakali starši.

Generalno gledano, so bile igre organizirane vrhunsko, vzdušje med športniki je bilo odlično, šolarji so doživeli veliko novih izkušenj, spoznali druge kulture in sklenili nova prijateljstva z vrstniki iz vseh koncev sveta!

V nadaljevanju nekaj odzivov trenerke in košarkašic:

Bruna: "Menim, da so bile igre zelo lepa izkušnja za dekleta, ki se jih bodo spominjale zavedno. Na igrišču so kljub pomanjkanju višine in njihovi mladosti pustile dober vtis in se borile do konca, v glavnem proti starejšim nasprotnicam. Spoznale so druge kulture in navezale stike s sovrstnicami iz vsega sveta."

Pija: "Meni je bilo zelo lepo, ker smo spoznale novo hrano in kulturo, hkrati pa videle tudi kaj novega. Mislim, da smo se imele lepo in se bom tega vedno spominjala."

Sara: "Meni je bilo super. Najbolj všeč mi je bilo, ko smo v mestu igrale tekme ali smo si ogledale tekme drugih ter šle v Starbucks in na sprehod. Srečna sem, da sem lahko šla na igre, saj se z dekleti super razumemo. Lahko ponovimo drugo leto!"

Lara: "Meni je bilo všeč, da sem se lahko z vsemi pogovarjala, kajti so vsi govorili angleško in so bili zelo prijazni, čeprav smo se videli prvič. Zadnja dva večera so bile super "žurke", kjer smo peli in se zabavali. Škoda, da je tako hitro minilo."

Špela: "Meni je bilo super, saj smo videle en del Anglije. Škoda, da se je prehitro končalo. Bi ponovila takšno izkušnjo še večkrat."

Andrej Gomboši
Predsednik Športne zveze Murska Sobota
Vodja delegacije

Več informacij in slik: https://www.coventryicg2022.org/ ; https://international-childrens-games.org/icg/ in Alben von Coventry City Council | Flickr

REZULTATI:

Namizni tenis:

 

Nejc Titan je v svoji predtekmovalni skupini z dvema zmagama in enim tesnim porazom z 2:3 osvojil 2. mesto in se uvrstil na glavni del tekmovanja, kjer je v osmini finala izgubil proti sovrstniku iz Izraela. An Julijan pa je v svoji predtekmovalni skupini z eno zmago proti igralcu iz Slovaške in dvema porazoma osvojil 3. mesto in nadaljeval tekmovanje v tolažilnem delu kjer je osvojil odlično 2. mesto in dobil enkratno medaljo.

Nogomet:

V skupinskem delu tekmovanja so nogometaši 2 krat zmagali in 1 krat izgubili proti madžarskemu Kecskemetu (končni zmagovalci) ter se tako uvrstili v četrtfinale, kjer so morali priznati premoč starejšim domačinom iz Coventryja.

Košarka 3x3 (M):

V skupinskem delu tekmovanja so košarkaši 3 krat zmagali in 2 krat izgubili (nesrečno po podaljških proti izraelski ekipi Raanana ter tudi proti Kaunasu, ki so bili končni zmagovalci) ter se tako za las niso uvrstili v četrtfinale.

Košarka 3x3 (Ž):

V skupinskem delu tekmovanja so košarkašice 1 krat zmagale in 4 krat izgubili ter se tako niso uvrstile v četrtfinale.