Predstavitev zbornika “Oris zgodovine športne dejavnosti v Murski Soboti 100 let“

Nahajate se tukaj

četrtek, 18. Junij 2020

V ponedeljek, 15. junija, je v Murski republiki hotela Zvezda potekala predstavitev zbornika "Oris zgodovine športne dejavnosti v Murski Soboti 100 let", ki je izšel ob pomembnem jubileju mesta. Mineva namreč 100 let od prvih organiziranih športnih dejavnosti v Murski Soboti.

Športna zveza Murska Sobota je ob tej okrogli obletnici pripravila in izdala zbornik "Oris zgodovine športne dejavnosti v Murski Soboti 100 let". Pripravila sta ga Ludvik Zelko in Goran Gutalj. Zbornik Oris športne dejavnosti v Murski Soboti 100 let je prispevek k spoznavanju preteklosti športa, ki bo poučen za vse nove generacije. Je izčrpen zapis o preteklem delu in o razvoju športa našega mesta v zadnjih sto letih. V zborniku so združeni in navedeni tudi vsi dosežki na področju športa v Murski Soboti v preteklem stoletju. Takega zapisa Murska Sobota še nima. K sodelovanju so povabili tudi vsa športna društva in klube, ki so dobila priložnost, da predstavijo zgodovino svojega delovanja ter najbolj odmevne dosežke, vključno z imeni in priimki vseh, ki so k tem dosežkom pripomogli. 
Murska Sobota z vključenimi primestnimi naselji se lahko pohvali s številnimi aktivnostmi, dogajanji in izvajanju športne dejavnosti. Tako bogato ponudbo različnih zvrsti športov vsekakor ne bi mogli ohraniti skozi vsa ta leta brez posluha ter podpore predstavnikov lokalne skupnosti.

V zborniku so zajete vse pojavne oblike organizirane športne dejavnosti s ključnimi nosilci oz. izvajalci, znanimi športnimi delavci, športnicami in športniki v klubih in društvih. Prikazani so podatki o pridobljenih športnih objektih, rezultati in uvrstitve naših športnikov, športnic in ekip. Izpostavljeni so osrednji športni delavci in športniki, ki so v tem obdobju bistveno pripomogli k razvoju organizirane športne dejavnosti v Murski Soboti. 

Zbornik je potrditev, da ima naše mesto zelo bogato zgodovino izjemnih dosežkov na področju športa. Naša občina se lahko pohvali z uvrstitvami v sam vrh ne samo na državnih, temveč tudi na evropskih in svetovnih tekmovanjih. Vsi, ki so zaslužni za tako izjemne dosežke, so sedaj dobili svoje mesto v zborniku.

Ob tej priliki so se zahvalili vsem posameznikom in športnim društvom, ki so prispevala svoj delež v nastajanju zbornika. Predvsem pa so se zahvalili predstavnikom Mestne občine Murska Sobota.
Predstavitve zbornika so se udeležil tudi bivši župan Mestne občine Murska Sobota, med njimi tudi aktualni župan dr. Aleksander Jevšek. Zahvalil se je vsem, ki so prispevali, da je ta zbornik nastal. Ob tem je poudaril, da je zbornik obsežno in zahtevno delo, ki na nek način ohranja zgodovino razvoja športa v tem mestu in regiji.
"Šport se je skozi leta razvijal na različnih področjih, za katere se je razvila tudi infrastruktura, pri kateri gre zahvala tudi preteklim županom," je dejal župan Jevšek ter dodal, da je v Murski Soboti športna dejavnost zelo aktivna in razvejana. 

Zbornik so predstavili Predsednik Športne zveze Murska Sobota Andrej Gomboši, Ludvik Zelko, Jože Stvarnik in Goran Gutalj. Predstavitev knjige je povezoval Mario Čep.

Fotogalerija