Zoran Kos dobitnik Bloudkove plakete za leto 2021

Nahajate se tukaj

ponedeljek, 28. Februar 2022

Zoran Kos iz Murske Sobote, rojen 2. 12. 1972, je diplomant Fakultete za šport v Ljubljani.

Bloudkovo plaketo je prejel za pomemben prispevek k razvoju slovenskega športa, predlagalo pa ga je Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Murska Sobota. V obrazložitvi so zapisali, da ima z nesebičnimi idejami velike zasluge pri razvoju športa v Murski Soboti.  "Njegov prispevek je najbolj viden v judu z njegovimi tekmovalnimi dosežki in trenerskim delom v različnih kategorijah. Še vedno opravlja delo predsednika Trenerske komisije Judo zveze Slovenije (vodja, nosilec usposabljanj in licenčnih seminarjev za strokovne delavce na področju juda). 

V okvirju Športne zveze Murska Sobota več kot desetletje opravlja funkcijo koordinatorja področnega centra Pomurje, ki organizira in izvaja  nacionalni projekt Naučimo se plavati. Zoran Kos z vestnim in strokovnim delom pomaga k uspešnim letnim poročilom o uspešnosti izvajanja programov otrok in mladine na lokalni in področni ravni.

S strokovnim znanjem je ogromno let pomagal tudi v invalidskem športu na lokalni, državni in mednarodni ravni. Uveljavil se je kot pomočnik in selektor v igri z zvenečo žogo za slepe in slabovidne (goalball), saj je bil aktivno udeležen na paralimpijskih igrah v Atenah 2004 in odgovoren za uvrstitev na paralimpijske igre v Pekingu 2008. Prav tako ima zasluge za učenje plavanja v Murski Soboti. Šport je njegov način življenja," so zapisali v odboru.