Uradna predstavitev knjige Soboška sokolska leta 1920 - 1941 avtorja Ludvika Zelka

Nahajate se tukaj

četrtek, 23. Marec 2023

V Salonu Murska republika v soboški Zvezdi je Športna zveza Murska Sobota organiziralauradno predstavitev knjige Soboška sokolska leta 1920 - 1941 avtorja Ludvika Zelka.

Knjigo so predstavili avtor sam, podpredsednik in sekretar Športne zveze Murska Sobota Igor Makari (opravičil je službeno odsotnost predsednika Andreja Gombošija) in Goran Gutalj ter bivši športni pedagog na OŠ III Mario Čep. Uvodoma je zbrane pozdravil župan Mestne občine Murska Sobota Damjan Anželj.

Publikacija Soboška sokolska leta 1920 - 1941 ima podnaslov Zgodba ustvarjalnega dela Sobočanov na športnem in kulturnem področju. Knjiga je v nakladi 200 izvodov izšla pri Športni zvezi Murska Sobota v njeni zbirki Športna knjižnica, to je že trinajsta publikacija iz te zbirke. Urednika knjige sta Goran Gutalj in Ludvik Zelko, jezikovno jo je pregledala dr. Saša Štraus, izid pa je sofinancirala Mestna občina Murska Sobota. Spremni besedili sta napisala bivši župan dr. Aleksander Jevšek in predsednik Športne zveze Murska Sobota Andrej Gomboši

Zelko na 223 straneh podrobno z obilico gradiva in informacij predstavlja sokolsko dejavnost v Murski Soboti od leta 1920 do začetka druge svetovne vojne v Prekmurju, ko je to gibanje zamrlo. 

Telovadno in ljudsko-prosvetno društvo Sokol Murska Sobota je nastalo 18. marca 1920 prav v prostorih današnjega Salona Murska republika. To je bil začetek organizirane telesne vadbe v glavnem mestu Prekmurja, ustanovitelji pa so takrat orali ledino na področju športa in telovadbe, aktivni pa so bili tudi na prosvetnem in kulturnem področju. Med drugim so se lotili gradnje telovadnega doma, ki je bil za takratne čase zelo sodoben. V prvih letih je sokolsko gibanje počasi, a vztrajno odstranjevalo nekdanje vplive pod drugo oblastjo.

Po letu 1929 je sokolska organizacija prešla pod okrilje države in Sokol je postal in nosilec športne dejavnosti vse do začetka druge svetovne vojne. Delovanje soboškega Sokola je bilo med obema vojnama zelo pomembno in polno izjemnega dela Sobočanov, tako je leta 1935 in 1936 mesto dobilo letno kopališče in stadion Fazanerija. 

Avtor Ludvik Zelko se že celo življenje ukvarja s športno dejavnostjo. Je nekdanji vsestranski športni delavec, funkcionar, trener in pedagog. Ves čas skrbno spremlja in raziskuje razvoj športne dejavnosti v zgodovini in sedanjosti Murske Sobote. Knjiga o sokolskih letih je njegova že peta publikacija.