Tonček (Anton) Gider in Janko Rožman sta med prejemniki Bloudkovih plaket za leto 2020

Nahajate se tukaj

sobota, 27. Februar 2021

56. podelitev Bloudkovih priznanj, najvišjih priznanj Republike Slovenije na področju športa, je letos zaradi posebnih okoliščin pandemije covid-19 potekala na prilagojen način. 
Devetčlanski odbor pod vodstvom predsednika Viktorja Grošlja in podpredsednice Mateje Svet je letošnje nagrajenke in nagrajence izbral na podlagi preteklih dosežkov in po načelih enakopravnega priznavanja vrhunskih dosežkov na vseh nivojih športa – od športa otrok in mladine ter šolskega športa, športne rekreacije, športa na lokalni ravni, strokovnega dela v športu in seveda področja vrhunskega športa – tako neinvalidov, kot športnikov invalidov.

Odbor ima častno nalogo podeljevanja najvišjih državnih priznanj Republike Slovenije na področju športa, in sicer za prispevek k razvoju športa, za športni dosežek in za življenjsko delo v športu. Odbor se je odločil, da za leto 2020 podeli 4 Bloudkove nagrade in 12 Bloudkovih plaket.

Bloudkova plaketa je med drugim šla v roke prekmurskemu novinarju, novinarju Radia Murski val, Tončku Giderju ter Janku Rožmanu, učitelju iz OŠ Bakovci.

Tonček (Anton) Gider iz Murske Sobote - Za življenjsko delo v športu, predlagatelj Športna zveza Murska Sobota.

"Starosta slovenskega športnega novinarstva je zagotovo Anton Gider oziroma Tonček, kakor ga kličejo njegovi kolegi. Kot dolgoletnega dopisnika za športne strani Večera in Dnevnika ter tudi tiskane medije v času Jugoslavije (Šport Beograd, Večer Skopje ...) ga športna javnost najbolj pozna kot televizijskega in radijskega novinarja. Njegov glas je bil slišan v prenosih in poročilih na stotine različnih tekem, najpogosteje v nogometu, na raznih domačih športnih prireditvah in pri poročanju s športnih tekmovanj iz tujine. Da bi bil njegov glas v etru kar najbolj izoblikovan, je svoje tonsko poročanje pilil pri znanih TV-novinarjih, kot so Franci Pavšer st., Marjan Lah in Tomaž Terček. Tonček je leta 1994 kot prvi Pomurec v živo za lokalni radio Murski val prenašal tekmi evropskega tekmovanja nogometne Mure. Na Murskem valu zdaj že več kot 30 let ureja in pripravlja športno rubriko pri dnevnih poročilih in ostale tedenske športne vsebine, je pa tudi dolgoletni član Društva športnih novinarjev Slovenije," je bilo zapisano v obrazložitvi.

Janko Rožman iz Bakovcev - Za življenjsko delo v športu, predlagatelji Branko Barič, podpredsednik Partizan Bakovci dtv, Dejan Crnjek, predsednik Športne unije Slovenije, Jožica Lukač, ravnateljica OŠ Bakovci.

"Janko Rožman je zadolžen za uspešno, pestro in kakovostno šolsko ter rekreativno športno dejavnost v pomurskem in tudi širšem, mednarodnem prostoru. V svojem 60-letnem delu je pustil sledi v ogromno športnih zvrsteh: kot učitelj telesne vzgoje na več osnovnih šolah, izvedel je prvo šolsko prvenstvo v hokeju na travi, prvo v Sloveniji, bil je organizator pokala OŠ v rokometu, nogometu in teku na Goričkem, med poletnimi počitnicami je izvajal tečaje smučanja na travnikih, organiziral šole v naravi, izvajal ligaška tekmovanja med razredi v igrah, atletiki in gimnastiki, bil je pobudnik novogradnje igrišč za odbojko, košarko, rokomet, igralec NK in trener ŽRK Grad, mentor v društvu invalidov na vadbah in tudi trener pomurskih paraplegikov na vadbah. Opravljal je pomembne funkcije v številnih strokovnih organizacijah, organiziral vaške kmečke igre in štafete, tek mladosti ... Janko je aktiven še danes, saj vodi vadbo za upokojence," je bilo zapisano v obrazložitvi.