Dan Olimpijskega komiteja Slovenije

Nahajate se tukaj

sobota, 24. Oktober 2009

Petnajsti oktober je rojstni dan samostojnega olimpijskega gibanja. Slovensko olimpijsko listino sta 15. oktobra 1991 v Štihovi dvorani Cankarjevega doma poleg slovenskih športnih zvez olimpijskih panog in tistih, ki jih priznava Mednarodni olimpijski komite (MOK), podpisala tudi nosilca zlatih olimpijskih odličij Leon Štukelj in Miro Cerar. Ustanovna skupščina OKS je bila 17. decembra 1991. MOK je OKS začasno priznal 17. januarja 1992 in s tem omogočil prvi samostojni nastop slovenskih športnikov na zimskih OI leta 1992. OKS je bil polnopravno vključen v olimpijsko družino 5. februarja 1992.
 
"Pred nami so olimpijske igre v Vancouvru. Pred štirimi leti v Torinu nismo osvojili medalje, zato pa v Kanado potujemo polni upanja. V prejšnji zimi sta dve naši športnici v zimskih športih na svetovnih prvenstvih osvojili srebrni medalji. Mislim, da je napočil čas, da slovenski športniki in športnice ponovno stopijo na zmagovalne stopničke tudi na zimskih OI," je v nagovoru dejal Kocijančič. Ocenil je, da bi se morale olimpijske igre vrniti k starim idealom in "se otresti balasta, ki s samim plemenitim športnim tekmovanjem nima nič skupnega", je v uvodnem nagovoru dejal predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Janez Kocijančič in pozval k nadaljnjemu razvoju slovenske športne stroke in izpostavil pomen prostovoljnega dela.
 
Ob tej priložnosti so na Fakulteti za šport v Ljubljani odprli nov prizidek ter čestitali Miroslavu Cerarju, s 30 medaljami najuspešnejšemu slovenskemu športniku na velikih tekmovanjih, za njegov 70. rojstni dan. V Cerarjevo čast so izdali tudi posebno jubilejno znamko z njegovim motivom. Častno listino OKS so prejeli Peter Žonta, Rok Benkovič in Tomaž Barada, plaketo OKS pa so dobili plavalni klub Žito Gorenjka Radovljica, Jurij Kufersin, Marija Simčič, Branko Jeršin, Ludvik Zelko in Slovenska športna zveza. Kajakaš Peter Kauzer, v imenu 21 športnic in športnikov, predsednik OKS Janez Kocijančič in predsednik Fundacije za šport Peter Kukovica pa so podpisali pogodbo za sklad športnikov.