Čestitke ob 50 obletnici NTK Sobota

Nahajate se tukaj

ponedeljek, 21. Marec 2016

Ob 50-letnici Namiznoteniškega kluba Sobota, je v soboški grajski dvorani potekala svečanost s podelitvijo plaket in zahvalnih listin bivšim predsednikom kluba in igralcem.

Plakete so podelili 22. posamičnim prvakom, ostalim vrhunskim tekmovalcem, dolgoletnim aktivnim članom kluba in pokrovitelju praznovanja. Namiznoteniški klub Sobota ima kar 140 naslovov slovenskih prvakov in 16 naslovov jugoslovanskih prvakov. Na svečanosti so podelili 10 plaket in več kot 80 zahvalnih listin, saj se je  v NTK Sobota v teh 50 letih zvrstilo veliko število igralcev in igralk. Povabljeni so bili tudi vsi bivši predsedniki kluba, plakete pa so prejele legende "soboškega" namiznega tenisa Jože Žekš, Igor Vinčec, Štefan Kovač, Borut Veren, Boris Horvat, Borut Benko, Miran Močan, Jan Žibrat in drugi ter posthumno Mirko Unger. Slovesnosti v grajski dvorani sta se udeležila tudi predsednik Namiznoteniške zveze Slovenije mag. Marjan Hribar in podžupan mestne občine Murska Sobota Zoran Hoblaj. Plaketo je prejel tudi sedanji predsednik NTK Sobota Mitja Županek.

Začetki kluba segajo v leto 1924, ko je v Mursko Soboto iz Budimpešte prišel na počitnice študent medicine Gyori Koloman. S seboj je prinesel za tiste čase nenavadno prtljago – okrogle lesene lopatke, prekrite z gumijem in bele celuloidne žogice. Tako so v Murski Soboti kot prvi v Sloveniji ( in tudi v bivši skupni državi ) odkrili takrat povsem novo igro, ping-pong. Njegova zibelka je bila na domačiji Nemčevih. Brata Nemec, brata Nadai in Valy so leta 1928 odigrali v Čakovcu prvi uradni dvoboj slovenskih igralcev in zato si je Namiznoteniška zveza Slovenije izbrala leto 1928 kot uradni začetek namiznega tenisa v Sloveniji. Leta 1930 je bilo v Murski Soboti tudi prvo uradno prvenstvo Jugoslavije, kjer je Janez Nemec postal prvak med posamezniki. Skupaj z bratom sta postala prvaka v moških dvojicah, v mešanih parih pa je Janez Nemec postal prvak z Jonaševo. 
Uradni začetki namiznoteniškega kluba v Murski Soboti pa segajo v leto 1965. Pod okriljem takratnega društva Gojenec v Dijaškem domu je delovala sekcija za namizni tenis. Sekcija je zelo hitro napredovala in že v sezoni 1965/66 začela z igranjem v II. slovenski ligi, zmagala ter se uvrstila v I. ligo. Iz te sekcije je nastal klub NTK Sobota, ki je imel vmes dva pokrovitelja in sicer družbo Potrošnik ter takratne terme Moravske Toplice, po katerih se je tudi nekaj let imenoval. Od takrat je minilo 50 let, zamenjale so se generacije igralcev, trenerjev ter vodstev kluba. V tem času je bilo doseženih 140 slovenskih naslovov prvaka. 70 slovenskih naslovov prvaka je bilo doseženih do leta 1991 (ko je razpadla bivša Jugoslavija), 70 slovenskih naslovov prvaka pa je bilo doseženih v samostojni Sloveniji. Klub je v svoji zgodovini osvojil tudi 16 naslovov prvaka Jugoslavije, veliko je bilo osvojenih tudi drugih in tretjih mest ter odigranih tako mednarodnih, kot tudi reprezentančnih tekem.

Ob 50-letnici delovanja je klub izdal brezplačni bilten, ki so ga dobili vsi udeleženci prireditve. 

Uradnemu delu svečanosti, ki jo je na duhovit način vodil Saša Županek, je sledilo druženje v preddverju grajske dvorane, ki se je nadaljevalo v soboto zvečer s tradicionalnim namiznoteniškim plesom v Banovcih.

Praznovanje 50. obletnice NTK Sobota bodo obeležile tudi prihajajoče prireditve. Že 23. aprila bo v športni dvorani OŠ III v Murski Soboti državno prvenstvo za veterane ter rekreativne igralke in igralce, 27. avgusta bo 47. Odprto prvenstvo Murske Sobote za mladino – memorial Mirka Ungerja st. Praznovanje klubskega abrahama se bo zaključilo v nedeljo, 28. avgusta 2016 in sicer na 2. Memorialnem turnirju Mirka Ungerja st. za člane in veterane.

Fotogalerija