1. Romska otroška olimpijada

Nahajate se tukaj

sreda, 23. September 2015

V romskem naselju Pušča je minulo soboto potekala 1. Romska otroška olimpijada. Častni pokrovitelj dogodka je bil predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

Pobudo za romsko otroško mini olimpijado, ki je potekala pod okriljem Olimpijskega komiteja Slovenije, je dal Jože Horvat – Didi, predsednik Romske športne zveze Slovenije, soorganizatorja pa sta bila Mestna občina Murska Sobota ter Zavod za kulturo, turizem in šport Murska Sobota.

Na otvoritveni slovesnosti z olimpijskim protokolom so zbrane mlade tekmovalce nagovorili: predsednik krajevne skupnosti Dejvid Horvat, župan Mestne občine Murska Sobota dr. Aleksander Jevšek, direktor Urada Republike Slovenije za narodnosti Stane Baluh ter podpredsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Janez Sodržnik. Slednji je Jožetu Horvatu - Didiju izročil tudi spominsko darilo za vse njegove dosedanje zasluge pri promociji romskega športa v Sloveniji.

Pohvalili so pobudo za prvo mini romsko olimpijado, ki je potekala pod sloganom »S športom proti diskriminaciji«. Tako kot pet prepletenih olimpijskih krogov, naj tudi te športne igre  spodbujajo mlade Rome iz vse Slovenije k sodelovanju in prijateljstvu.

Na igrah se je pomerilo okrog 100 mladih tekmovalcev iz 8 slovenskih občin (Ljubljana, Kočevje, Črnomelj, Dobrovnik, Črenšovci, Puconci, Lendava in Murska Sobota) in sicer v petih disciplinah ali bolje rečeno v šaljivih igrah: hoja z dolgimi smučmi, strel na gol z gol steno, udarec s prilagojeno šolsko golf palico, met vortexa v cilj in skakanje z vrečami. Pri vsaki disciplini so bili prisotni tudi sodniki Olimpijskega komiteja Slovenije, ki so rezultate zabeležili, ob koncu sicer razglasili zmagovalca, a kot poudarjajo, je šlo predvsem za sodelovanje, kjer so na koncu bili zmagovalci vsi. Mladi tekmovalci so prejeli spominsko medaljo, priznanje, olimpijsko zapestnico in olimpijske šolske zvezke.

V času iger je bil možen tudi vodeni ogled naselja Pušča in romskega vrtca. 

Fotogalerija